Könyv felvitele Goodreadsre - Egy regénylakás könyvei Könyv felvitele Goodreadsre - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , » Könyv felvitele Goodreadsre

Könyv felvitele Goodreadsre

Írta: Gretty | 2013. szeptember 9., hétfő | 21:26

Figyelem! Az alábbi leírás elsősorban a magyar szerzők magyar könyveinek felvezetésére szolgál.
Az olyan könyvek, amiknek már van fent adatlapja, csak épp magyar kiadás nincs hozzá társítva, azokat lehetőleg ne vezessük fel újra magyarul.

Ennek oka igen egyszerű.
A rendszer képes egy adott könyvhöz akár 50 nyelvet, vagy kiadást is társítani, amiket tetszőlegesen beállíthatunk alapértelmezettnek a magunk számára, így nem csak, hogy felesleges ezzel terhelni az adatbázist, de még zavaró is, hiszen az így felvitt könyveket - legyen példa mondjuk J. R. Wardtól az Éjsötét szerető - az oldal két külön könyvként fogja érzékelni. J. R. Ward: Dark Lover és J. R. Ward: Éjsötét szerető, márpedig ez egy történet, csak két külön nyelven, amit ismétlem, a rendszer képes elkülöníteni.

Ennek trükkjeiről is hamarosan szót ejtünk, ám addig is, szaporítsuk pár nagyszerű magyar könyvvel a Gr-t! ;)

Menj a kezdőoldalra!



A későbbiek folyamán a könyvek importálásáról, és természetesen az exportálásukról is lesz szó.


UPDATE! Ahol a könyvnek még ISBN száma van, azt az ISBN rubrikába írjuk! Ahol már 13 számjegyű, azaz ISBN13 száma van, azt viszont az annak megfelelő ISBN13 rubrikába.
Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ennél a pontnál figyelmesen dolgozzon, mert bár lehet utólag javítani, van, amit nehezebb. Személyes kérésem, hogy lehetőleg jó minőségű borítóképet válasszunk!
És még egyszer megjegyezném, hogy olyan könyvet ne vigyünk fel, aminek eredeti nyelven szereplő változata már fent van.
UPDATE2! Amennyiben olyan magyar nyelvű könyvet viszel fel, aminek eredetije más nyelven már szerepel, minden esetben töltsd ki az ORIGINAL TITLE részt az EREDETI CÍMMEL, hogy a rendszer érzékelje, az egy Librarian státuszú által összekombinálásra váró könyv. 

Jó munkánk eredményeként erre az ablakra bukkanunk, ahol azonnal meg lehet kezdeni akár a könyv értékelését, polcozását, megosztását is.
Viszont figyelem! A könyv rendszerben való megjelenésének van egy kis átfutási ideje.

Ha valami nem megy, kérdezzetek!
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

7 megjegyzés:

  1. Hú, na, végre bogarászom már ezeket a posztokat :D

    VálaszTörlés
  2. Érdemes még arra felhívni a figyelmet, ha keresünk könyvet, akkor ISBN alapján meg fogjuk találni az adott kiadást. Tehát egyszerűbben kiderül, hogy fenn van-e magyarul, mintha címre keresnénk, mert a Goodreads keresője finoman szólva elég kaki és az ékezetekkel óriási bajban van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmondom őszintén, azért nem hangsúlyoztam eddig az ISBN-es keresést, mert tervezek ennek egy külön részt.
      Ugyanis sok olyan kiadvánnyal találkoztam, ami 2006 után került ki, és pl az ISBN szám van feltüntetve. Ám ha én teszem azt ugyanazt a könyvet ISBN13 számmal keresem, nem fogja kiadni.
      Szóval gyakorlatilag, ahol valaki utánajár mindkettőnek (amit nem szokott, mert miért is gondolna ilyenre), és mindkettőre rákeres, az a tuti. :)
      Szóval ez talán megérdemel egy önálló kifejtést. :)

      Törlés
  3. Olyat lehet valahogyan, hogy fent lévő adatlapba szerkesztek bele? Mert megtaláltam a keresett könyvet, de enyhén szólva hiányos az adatlapja......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítani csak Librarian státuszú felhasználó tud.
      Nekem már megvan, úgyhogy ha elküldöd a könyv linkjét e-mailben (gretty@grettyszerintavilag.com), és a javítandó infókat, szívesen megcsinálom neked.

      Törlés
  4. Jól értelmezem, hogy új könyvet hozzáadni bárki tud, de az UPDATE 2. pontot magyar nyelv társításához már csak a Librarian státuszú felhasználó tudja végrehajtani? Vagy kitöltöm én az UPDATE2. pontot és valaki leellenőrzi majd és akkor válik hivatalossá a társítás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felvihetsz olyan könyvet is, aminek van angol kiadása. Ez esetben még alaposabban és körültekintőbben járj el, akár az ellenőrzésnél, hogy fent van-e már, amit fel akarsz vinni, akár az adatlap kitöltésénél. Ha kész az adatlap, keress egy Librariant az elkészült könyvlinkkel, hogy társítsa be a felvitt könyvedet az eredeti alá.
      Szóval felvinni te is tudod, összekombinálni egy adatlap alá csak Librarian tudja.
      Ha van már ilyen könyved, küldj egy e-mailt nekem a gretty@grettyszerintavilag.com-ra a linkkel, és szívesen összekombinálom neked. :)

      Törlés

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved