Könyvbemutatón jártam - Egy regénylakás könyvei Könyvbemutatón jártam - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:

Könyvbemutatón jártam

Írta: Gretty | 2012. október 21., vasárnap | 22:59

Csütörtökön útnak indultam piciny falucskámból, már csak azért is, mert este egy másik könyvbemutatóra voltam hivatalos, mégpedig a Gondolat Kiadó által publikált A kapzsi hóhérné című könyvére, melyet a szerző, Magyar László András mellett Radnóti Sándor kritikus, esztéta mutatott be.
Már olvastam a könyvet, és nagyon tetszett a kitekintés a 16-17. század "nőkultuszába", ráadásul a Gondolatos könyvbemutatók mindig nagyon jó hangulatban telnek, így egyértelmű volt, hogy Bécs előtt belevetem magam a pesti irodalmi életbe is.
A Petőfi Irodalmi Múzeum egyik lenyűgöző és roppant impozáns termében, a Vörös teremben megrendezésre kerülő bemutató nem csak helyszínével nyűgözött le, hanem az ott megjelenő irodalmárokkal is.

A 17 órai kezdésig beszélgetőtársam Bródy Sándor (Alexander Brody) volt, aki annak a Bródy Sándornak az unokája, aki írói munkásságával hatással volt például Ady Endrére, Krúdy Gyulára vagy Móricz Zsigmondra, s aki maga is érti és műveli ezt a műfajt.
Így, mondhatni szó szerint az irodalommal magával társalogtam, s mégis, nemhogy feszengtem, de egyenesen repültek a percek, hiszen egy hihetetlenül művelt, mégis közvetlen és kedves emberrel társalogtam.

Majd elkezdődött a bemutató és Radnóti Sándor irodalomtörténész és kritikus ajánlotta a jelenlévők figyelmébe könyvet élénk jókedvvel és őszinte rajongással. (Látszott rajta, hogy annyira szereti a könyvet maga is, hogyha nem olvastam volna előtte, csak miatt biztos a kezembe veszem.)
A méltatás után a szerző maga is szólt pár szót, s ezután következtek a kérdések, ahol már sokkal jobban kibontakozott, hogy egy humoros, szakmája iránt alázatos, mégis könnyed, hovatovább elbűvölő orvostörténész vajon miért adja könyvírásra a fejét.

Magyar László András
Az Orvostörténeti Múzeum munkatársa tanulmányai elvégzése után, latin-magyar szakos fegyvertárával 1981-ben besétált az Országos Levéltárba, hogy munkát kérjen. Az akkori igazgató viszont - telt hát lévén - egyel lejjebb irányította, a múzeumba. Mivel ott emberhiány volt, és latin nyelvű szövegek is akadtak, átmeneti megoldásnak megfelelt, s idővel az is kiderült, olyannyira, hogy a pár hónapból mára már 31 év lett.
A munkából hivatás vált, az orvostörténeti feljegyzések katalogizálásából pedig szerelem.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy A kapzsi hóhérné már az 53. könyve a szerzőnek. Igaz, nem mindegyik szól tisztán csak az orvoslásról, sok a kevert témájú olvasókönyv.

Ezen felül ír a Holmi, a Mozgóvilág és az Élet és Irodalom hasábjaira is, sokszor ráadásul személyes élményeiről.
Igaz, e téren azt nyilatkozta, hogy erről a szokásáról feltehetőleg lassan le kell szoknia, hiszen ő csak egy könyvtárban ül egész nap (munkaideje alatt és otthon is), nem is érti, hogy mi érdekeset találnak az életében.
Az általános derültségből e kijelentésre, no meg a tényre, hogy jó pár kollégája is a közönség soraiban ült, arra következtetek, hogy ez inkább nagy fokú szerénység, mint a valóság. :)

És valóban, Magyar László András egy tüneményes ember, aki kisfiúként mosolygott, mikor Radnóti Sándor "rápirított", hogy Ioannes Wierus művei feltűnően sokat szerepelnek a kiadványaiban.
Bevallotta, hogy nagy kedvence az 1500-as években élt orvosdoktor, aki elsőként emelte fel szavát a boszorkányüldözések ellen. Igaz, pusztán csak azért, mert szerinte ezek a nők nem démoni megszállás alatt vannak, pusztán csak elmebetegek.

Egy újságíró fel is tette számára a kérdést, hogy ő, mint tanult ember, hogyan tud megbékélni azzal a barbár és értelmetlen doktrinával, amivel a boszorkányokat "tesztelték". (Ugyebár, ha víz alá nyomod a "gyanúsítottat", akkor ha ártatlan, megfullad, ha pedig bűnös, akkor túléli, de akkor égetünk.)

Egyik legújabb büszkeségem
Az orvostörténész sommásan megjegyezte, nem tudunk mit kezdeni a régmúlt társadalmi hitével, mely egy idő után kultusz lett, s ebből aztán valóság, még ha oly borzalmas is. A pogány vallások kriminalizálása, s eképp a boszorkányság is félelemből eredt.
Idővel ez enyhült, hiszen egyre kevesebben éltek félelemben a "régi hit" miatt, s olyan nézetek ütötték fel a fejüket, amilyen Ioannes Wierusé is volt. A boszorkányság már nem a sátán csábítása volt, pusztán csak elmebaj.
Majd még több idő elteltével, s a téma iránt "érdeklődők" elfogyásával az egészből egyszerűen csak irodalom lett. Pont olyan, mint milyen A kapzsi hóhérné is.

Egy érdekes szelet a történelemből. Visszatekintés az akkori kultuszra, s annak szépen lassan végbemenő elkopására.

Nem másabb sokkal ez sem, mint a mai, Élet írta történetek, csak kicsit korábbi a dátumozás.

A bemutató után kezdődött az állófogadás és a kötetlen beszélgetés, és még dedikáltatni is lehetett, így a büszkeségpolcomnak újabb lakója lett.
Bár Magyar László András betűi aprók, a vele való beszélgetés során a lelkem margójára írt írt szavai nagyon is sok helyet foglalnak el.
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

0 megjegyzés:

Ne tartsd magadban...

Mondd el bátran a véleményed!

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved