Illinois, Amerika legátlagosabb állama - Egy regénylakás könyvei Illinois, Amerika legátlagosabb állama - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , , » Illinois, Amerika legátlagosabb állama

Illinois, Amerika legátlagosabb állama

Írta: Gretty | 2013. január 10., csütörtök | 14:06

Forrás
És pont emiatt az életbe nem kezdtem volna érdeklődni iránta, ha nincs jó elnökük, Barack Obama, és könyve a Vakmerő remények, amiben mintegy mellékesen írt Illinoisról is, illetve a szenátusi kampánya alatt tett látogatásával kapcsolatban megfogalmazta pár gondolatát az állammal kapcsolatban.
És tette ezt úgy, hogy azonnal beleszerettem ebbe a mikrokozmoszba, "ahol keveredik az Észak és Dél, Kelet és Nyugat, városi és falusi, fekete, fehér és mindaz, ami a kettő között van."


University of Chicago
Forrás
Az Amerikai Egyesült Államok 21. tagállama egyben az 5. legnépesebb állam is, melynek bár fővárosa Spingfield, legnagyobb városa Chicago, azaz a George Clooney kinézetű dokik lelőhelye. :)
A folyók és tavak által jól behatárolható államot nyugaton és délen a Mississippi, majd az Ohio folyó északon a Nagy-tavak, egész pontosan a Michigan-tó zárja közre, a kettő között pedig tanyák és gyárak, nagyvárosok és falvak, azaz minden. (Nem is értem, hogy nem jutott még eszébe senkinek ide központosítani egy disztópiát. Illetve de, bocsánat Veronica Rothnak eszébe jutott.)

Forrás
Teljes egészében alföldön fekszik, szóval tökéletesen megfelelő a környezet a kukoricatermesztésre, ebből kifolyólag pedig a sertés vagy marhatenyésztésre. (Zöldség és hús... simán túlélnék itt.)
Ez a kis termőföld 102 megyére van osztva, bár a pre-kolumbián időszakban az illiniwek indiánok mondhatták magukénak teljes egészében. Aztán jöttek az irokézek, és rendesen megritkították a népsűrűségi adatokat. Az amerikai függetlenségi háborúra aztán már újra benépesült a potawatomi, sauk és miami törzsekkel, akik az amerikaiak mellett küzdöttek az önállóságért(:\ ?).

Heron Pond
Forrás
Egyébként 1763-ig francia fennhatóság alatt állt, és csak utána került a Brit Birodalomhoz, hogy aztán 1783-ban Virginia részeként csatlakozzon az álmok földjéhez, 1818-ban pedig önálló tagállam legyen.

Obama azt írja, hogy az átlag amerikaiakról tökéletes képet nyújt az állam. Érdekes gondolat, főleg akkor, ha megnézzük azt az aprócska összefüggést, hogy kik lettek elnökök Illinois-i vonatkozással, gyökerekkel.


P. C. Cast szülővárosa
Forrás
A sort Abraham Lincoln a vámpírvadász kezdte, aki bár Kentacky-ban született, ezen államban élt megválasztásakor. Az Ohio-i Ulysses T. Grant is innen indult az elnökségért, de még maga Barack Obama is itt élt megválasztásakor. (Nyilván ezért is tudott olyan szívhez szólóan írni könyvében az állam lakóiról.) Az illusztris társaságot Ronald Reagen egészíti ki, aki bár Kaliforniai bázissal bírt, valójában az állam szülötte, és Tampico-ban látta meg a napvilágot.

Éghajlata nedves kontinentális, jelentős hóviharokkal télen, és tornádókkal nyáron. Ennek megfelelően jelentős érdeklődést mutatnak a szélenergia iránt.

Forrás
Leghíresebb "látványossága" talán a Route 66, azaz az "országutak anyja", "Amerika főútja", ami Chicagot köti össze Los Angelesszel, (vagyis Santa Monicával) ennek megfelelően keresztül szeli az egész államot. 45 Illinois-i települést érint, és  a legöregebb kávézója is az államban, Litchfieldben található. (A térképen egyébként 55-ös útnak jelölik.)



Quincy Múzeum
Forrás
A fenti tények egyébként valóban teljesen átlagosak, és talán szárazak is, főleg ahhoz képest, amilyen érzelmi töltettel beszélt róla Obama a könyvében, mégis, talán pont ez az átlagossága az, ami leginkább tetszik benne. Jó tudni, hogy odaát sem szól minden a csillogásról és felhőkarcolókról, a cukorszirupba áztatott történetekről, hanem van, ami ott is ember léptékű, és épp ezért megérdemli a figyelmet.
Ha nincs a kampánykönyv, az életben nem kezdett volna el érdekelni épp a 21. tagállam, pedig alföldi lányként még nagyjából el is tudom képzelni az életüket. Bár nyilvánvalóan legjobb lenne egy körutazás. ;)


Kapcsolódó könyv: Barack Obama: Vakmerő remények







Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

0 megjegyzés:

Ne tartsd magadban...

Mondd el bátran a véleményed!

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved