Száraz és szürke? Ugyan már! Csak a megfelelő könyv kell hozzá - Egy regénylakás könyvei Száraz és szürke? Ugyan már! Csak a megfelelő könyv kell hozzá - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , , , » Száraz és szürke? Ugyan már! Csak a megfelelő könyv kell hozzá

Száraz és szürke? Ugyan már! Csak a megfelelő könyv kell hozzá

Írta: Gretty | 2013. április 2., kedd | 20:51

Nemrég Nima felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak az új könyv a könyv, és annak melegében be is mutatott egy szívének kedves, ám már régebben olvasott könyvet. A kezdeményezés sikere persze máig vitatott, ugyanis épp elég nehéz ellenállni a friss megjelenéseknek, hát még, ha kedvet csinálunk egymásnak egy-egy régebbi kiadáshoz, ahogy tette azt kedves barátném is a Korbáccsal.
De az vitathatatlan tény, hogy mindünk polcán rejtőzik olyan könyv, mely még jóval a blogidőszámítás előtt nyerte el a szívünket, és mint JÓ könyv, megérdemli a bemutatást, még ha nem is olyan friss élmények hatására, ahogy azt tesszük az aktuális olvasmányokkal.

Jómagam előzőleg már szót ejtettem ezen kezdeményezés keretében egy nem túl régi könyvről, ám ezúttal tényleg olyat hoztam, ami matuzsálemnek számít, és rajongásig szerettem a maga idejében.


Fülszöveg:
E könyv térképgyűjtemény és kronológia egy kötetben, a világtörténet folyását a kezdetektől 1992-ig követi időrendben.
Egy-egy nagyobb korszakot egy fejezetbe gyűjtve a fontosabb földrajzi és politikai egységek, államalakulatok, szövetségek szerint tárgyalja a történelmi, gazdasági összefüggéseket. Bal oldalon találjuk a színes ábrákat; térképeket, dinasztikus családfákat, az egyes államok szerkezeti felépítését, grafikonokat, diagrammokat. Jobb oldalon az évszámok kiemelésével tagolt, tömör összefoglalókat találunk.
A hagyományos atlaszokkal szemben - ahol egy térképen gyakran sok egymást követő esemény zsúfolódik - ez az atlasz több kis térképen mutatja be az időbeli fázisokat, ami az áttekinthetőséget jelentősen növeli.
Most lehet röhögni, vagy épp fanyalogni, hogy de hisz ez egy szakkönyv, meg különben is, ki a nyavalyát érdekelnek a tankönyvek, illetve segédkönyvek, pláne a történelem, meg úgy egyébként, ha még egy ilyet hozok, mindenki azonnali hatállyal elpártol a blogtól, de én erre azt mondom, hogy Ácsi!
Igen, az iskolaéveim 80%-ban stréber voltam, de fontosnak érzem megjegyezni, hogy mindamellett eléggé lázadó is (meg lehet kérdezni az összes volt osztálytársam és csoporttársam, megközelítőleg 250 fő, ami már statisztikai sokaság), és mint rebellis személyiség állok ki teljes fesztávomban az SH atlasz könyvek mellett, mint informatív, s egyben szórakoztató olvasmányok.
Még zsenge lányka koromban kaptam, olyan '96 környékén, amikor is tizen... ööö, szóval még az általános iskolás évek vége felé, és emlékszem, hogy már akkor odáig, meg vissza voltam érte, pedig a a könyvben foglaltak egy része eléggé ismeretlen volt számomra.
De a kivitelezés valami párját ritkító, a kemény kötés strapabíró fényes lapokat rejt, rengeteg térképpel, folyamatábrával (ami akkoriban még nem volt ám olyan hű, de nagy divat) és rengeteg érdekes ténnyel a teljes történelemből.


A laza 644 oldal az őskortól kezdve 1990-ig (néhol 1992-ig) mutatja be az emberiség történelmét, persze nem olyan terjengősen, ahogyan a történelemkönyvekben tanultuk, ellenben sokkal széleskörűbben, s ebből kifolyólag izgalmasabb témákat is taglalva.
Szó van benne az órákon unásig (én sose untam, de láttam mások fejét) ismertetett poliszokról; a középkori kalandozásokról, majd vallási túlkapásokról; a nagy forradalmak idején született állam- és gazdaságelméletekről, találmányokról; a világháborúk okairól, de még az ENSZ kialakulásáról is.

Nem egy vékonyka darab, ám egy-egy témát viszonylag röviden, ám annál alaposabban taglal, megtörve a száraz, unalmas érzést egyrészt azzal a rengeteg érdekességgel, ami a történelmet jellemzi (jó, aláírom, ez szubjektív vélemény, de higgyétek el a történelem igenis érdekes!), és rengeteg térképpel, ábrával (vannak benne képek - színesek).

Nehézségi fokozatra talán azt mondanám, hogy az általános iskolásoknak nem lesz napi olvasmánya, bár egy-egy rész, szülővel átlapozgatva rejthet tanárt kenyérre kenő plusztudást, középiskolásoknak viszont kifejezetten hasznos, mert az itt olvasottak egyszerre lehetnek kötelező elemei és érdekes kiegészítői az órai anyagnak. (Például, mikor foglalkozunk Afrika történelmével? Ugye, hogy soha?) De még a történelem szakos hallgatóknak is igazi füves-könyv lehet, amire mindig számíthatnak.

A könyv, mármint az én példányom 1995-ben jelent meg, és az már a harmadik kiadás volt, de állítom, hogy a mai napig az egyik legjobb segédkönyv a kínálatban, és valljuk, mindig is Dunát lehetett rekeszteni a tankönyvekkel, csak győzze eldönteni az ember, hogy melyiknek van valami haszna is.

Hát ennek van! Mind küllemre, mind tartalomra időtálló, ráadásul még manapság is folyton frissítik, a legutóbbi, 14. bővített kiadást 2006-ban adták ki.
A könyv több, mint egy egyszerű atlasz, és több, mint egy lexikon. Olyan, mintha kereszteztek volna egy történelmi olvasókönyvet egy témaspecifikusan hangolt számítógéppel. Életem egyik legjobb ajándéka marad örökre, és az egyik kedvenc könyvem is.
Történelem rajongóknak kötelező, mindenki más számára meg végtelenül hasznos, és még érdekes is lehet.

A sorozat egyébként 17 kötetet számlál, a történelmen kívül bele lehet mélyednünk az anatómiába (ami rögtön 3 kötetes), az atomfizikába, az élettanba, az űrtanba, az ökológiába, a csillagászatba, a zenébe, az építőművészetbe, a filozófiába, biológiába, kémiába, fizikába, matematikába és a pszichológiába is.
Az Athenaeum Kiadónak hála emellett bővült a sorozat a Föld, a szexualitás, a Biblia, az etnológia, a magyar irodalom és az akupunktúra témakörével is.

Illusztrálta: Harald és Ruth Bukor
Sorozat: SH atlasz
Eredeti cím: dtv-Atlas zur Weltgeschishte
Oldalszám: 644
Kiadó: Springer Hungarica Kiadó
Megjelenés: 1995
Értékelés:


És akkor most őszintén! Nektek melyik rész jönne be a sorozatból? ;)
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

5 megjegyzés:

  1. Nekünk az összes megvan, de szinte sose forgattam őket. Illetve ez nem igaz, mert az anatómiát igen, de az nekem nem volt praktikus, mert pl az ábrák mellett csak szám van, és külön kell kibogarászni az adott képletet, amit jelöl, ehhez azért hatékonyabb volt az atlaszból tanulás.
    Érdekes, én utálom a történelmet, de most kedvet kaptam a bogarászásához kicsit :) (kár hogy nem enyém a könyv, hanem a szüleimé, és náluk van - az összes :))

    VálaszTörlés
  2. @PuPilla
    Nektek megvan az összes? *-*
    Ajj, most kifejezetten hasonlít a bennem dúló érzés az irigységre. :D

    Egyébként nem mondom, hogy minden része non plus ultra a témáján belül, de ez a töris kifejezetten olyasmi.
    Én egyébként a Csillagászatra, meg az Atomfizikára és az Űrtanra vagyok nagyon kíváncsi. Meg a... tudod mit? Egyszerűbb és rövidebb lenne a mi nem lista. :)

    VálaszTörlés
  3. En is emlekszem ra! Nagyon szerettem, mert nem "mismasolos", hanem tenyleg tele van adatokkal. Sajnos tobb kotetet nem ismerek, pedig milyen jo lenne. Bar azt ketlem, hogy a realtargyaktol valo irtozasomat sikerulne feloldaniuk... Tudni viszont szeretek.

    VálaszTörlés
  4. @Juci
    Ó, Te vagy az én emberem! :)
    Egyébként néztem, hogy már gyakorlatilag alig lehet kapni őket, jobbára csak az újakat az Athenaeumnál, viszont ott messze a legdrágább a Világtörténelem.
    Úgyhogy agyalok rajta, hogy egy Magyar irodalmat beszerzek magamnak.

    VálaszTörlés
  5. nahát. régebben láttam a könyvesboltokban, de sose gonddoltam volna, hogy érdekes is lehet.

    VálaszTörlés

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved