Jasper Fforde: Egy regény rabjai - Egy regénylakás könyvei Jasper Fforde: Egy regény rabjai - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:

Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Írta: Gretty | 2013. augusztus 29., csütörtök | 12:34


Nem akartam celeb lenni.


Nos, Kedves Thursday!

Ez bizony nagy baj, mert ha rajtam múlna, kalandjaid mind a hét része bizony ott csücsülne minden magyar olvasó polcán, és Shakespeare-rajongókat meghazudtoló rajongáshullámot generálnék a történeteid köré.

Vagy egyezkedjünk, és hadd legyek én is a Juriszfikció munkatársa!

Nem mondom, Hadesék nem hiányoznak a nyakamra, és a Góliátos kapcsolataid sem az igaziak, de épp azt szeretem benned, hogy nem vagy sem fekete, sem fehér, egyszerűen csak éled fura világodat, ahol a körülmények - vagy nevezzük inkább koincidenciáknak - sokszor összeesküdnek ellened; apád még jóindulattal sem nevezhető még hétvégi apának sem; ért rengeteg veszteség; és a te szerelmi életed sem valami fényes. Mégis az, ahogyan kezeled ezeket a dolgokat, no  meg eleve a munkád, de még a mellékállásaid is... hát az bizony irigylésre méltó.

Kezdjük ott, hogy nem vagy egy éretlen fruska, megjártad a krími háborút, elvesztetted a bátyádat, ráadásul ez a Ted gyerek sem volt valami hűűű, de lehengerlő egy ideig, te mégis bölcsen a megbocsátás mellett döntöttél, és egész jól vetted a házasélet akadályait, mindamellett nem nyomorodtál bele a veszteségek fájdalmába, a lopott boldog pillanataidnak különbül örülsz, mint más egy problémamentes életnek.

A munkát persze értem, hogy miért unod, de basszus, ha hajlandó lettél volna oldalra utazni, hát kérlek, megtudtad volna igen hamar, hogy értékelni kell még a legátlátszóbb hamisítványt is, és örülni kell minden idiótának, aki azt hiszi, hogy az ő példánya mégis eredeti, akármennyire is látszik, hogy ez nem igaz.
Oké-oké, látom én, hogy a Góliát egyre rémesebb, ráadásul a korrupció már a KSZ egységekbe is begyűrűzött, de kérlek... az a flegma szemtelenség, amivel megközelíted a dolgokat, így külső szemlélőként mindenképpen azt mondatja velem, hogy a te malmodra hajtja a vizet.

Ráadásul ott van neked Fforde, akinél elképesztőbb fantáziájú embert keveset ismerek. Már a Jane Eyre mentőakció sem volt piskóta, Mycroft bácsiddal szépen belevitt a könyvbe, igaz? Na, de amit itt művelt(ek), az kétszer túltesz mindazon. (Esküszöm, egy falat álomszószt sem ennék, ha elintézed a felvételi kérelmem!)

Most gondold el, hogy egy olyan irodalom-hitetlen világban, ahol én élek, a mégis hívők mit meg nem adnának, ha a Juriszfikció kötelékében, akár csak a könyvtár padlóját kellene felmosniuk, hát még, ha ügynökként olyan nagyságok mellett lehetnek tanoncok, mint Miss Havisham. Jól van, hát vezetni életveszélyesen tud a nő, és egy csöppet férfigyűlölő, de gyere csak oldalra, aztán te is rögvest az leszel, még csak az sem szükséges, hogy az oltár előtt hagyjanak el. (A vezetés dettó.)
De oké, nem piszkállak ezzel, van neked elég gondod így is, értem én, pláne most, hogy a szereplőcsere-programra "kényszerültél", amiért egyébként bocsáss meg, de annyira nem tudlak sajnálni.

Remélem, levelem jó egészségben talál, és átadod Pickwicknek meleg, baráti plok-plokkomat, és üzenem, hogy vigyázzon a tojásra, meg rád is.

A Juriszfikciós felvételemet meg intézd kérlek, mert errefelé a helyzet fokozódik. Vagy küldj egy mamutcsordát legalább, bár azt ne pont a kert közepébe, mert apám különbül reagálna, mint anyád, ha letarolják a termést. Irányítsd őket valami nagyobb város felé, mondjuk a fővárosba. 

Üdvözlettel:
Gretty aki akár Bökő mellett is szívesen vállalna külsős munkát

U. i.: Amúgy meg Bowden tényleg annyira fahumorú?


Fülszöveg:
Jasper Ffforde kitűnő második regényében folytatódik a Jane Eyre esetben elkezdődött ötletgazdag, fordulatos és elképesztően eredeti irodalmi kaland – ismét a találékony és rettenthetetlen irodalmi zsaru, Thursday Next főszereplésével. Mivel élete szerelmét, Tedet nemlétezővé teszi a korrupt Góliát Konszern, Thursday kénytelen beállni a regényeken belül működő rendőrség, a Juriszfikció kötelékébe, ahol is kiképzőt és társat kap Dickens Szép remények című regényének szereplője, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében. Miután elsajátítja új szakmájának csínját-bínját, Thursday vakmerő kirándulást tesz Poe A holló című versében, fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még Beatrix Potter egyik mesekönyvében is akad dolga. Fergeteges kalandjai során életveszélyes véletlen egybeesések célpontjává válik, hitelesítenie kell egy gyanús körülmények között felbukkant új Shakespeare-darabot, és ha ez nem volna elég, meg kell akadályoznia, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra ragacsos, rózsaszínű zselévé váljon…

Szerző: Jasper Fforde
Sorozat: Thursday Next #2
Eredeti cím: Lost in a Good Book
Oldalszám: 401
Kiadó: Cor Leonis
Megjelenés: 2013


Szerintem:
Szerinted?




Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

2 megjegyzés:

  1. ebből most semmit sem értettem:D
    bezzeg amikor Mr Szürkéhez írtál levelet....:D

    VálaszTörlés
  2. @Titti
    Ha olvastad volna legalább az első részt, értenéd. :P ;)

    VálaszTörlés

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved