Így készül a szerelemleves! - Egy regénylakás könyvei Így készül a szerelemleves! - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , , , » Így készül a szerelemleves!

Így készül a szerelemleves!

Írta: Gretty | 2012. december 28., péntek | 10:58

Magyar László András: A repülőkenőcs

Fülszöveg: Hogyan készíthetünk szerelmi bájlevest? Ki találta fel az óvszert? Mire jó a vakond zsírja, a sün bőre vagy a bivaly teje? Hogyan próbálták a régiek befolyásolni magzatuk küllemét, hogyan kíséreltek meg óriásokat és törpéket tenyészteni? Kik a méregleányok? Mi a szűzlánygyógymód? Hány típusa van a csóknak? Ki volt a legkövérebb ember? Lehet-e levélben gyógyítani? Miért nem járt vécére Mao elnök? Mi a jobb gyógyszer: az álom vagy a hideg víz? Ki volt a fogarasi fenomén? Milyen szagúak a betegségek? Ebben a könyvben az egészséges és a beteg testtel kapcsolatos hagyományokról, szokásokról, furcsaságokról, egyszóval testkultúránk múltjáról mondunk el néha mulatságos, néha pedig meghökkentő, sőt egyenest megdöbbentő történeteket. Kötetünk kétféleképpen is olvasható. Forgathatjuk úgy, mint igaz mesék gyűjteményét, folyamatosan olvasva szövegét, ám használhatjuk valamilyen különös enciklopédiaként is, amelynek csak egy-egy szócikkébe pillantunk bele.

Kezembe akadt, mert...
Magyar László András másik könyvét, A kapzsi hóhérnét is nagyon szerettem, így természetes volt, hogy jobban beleásom magam a szerző kutatásaiba.

Közös történetünk:
Nem hittem volna, hogy olvasókönyv és olvasókönyv között ekkora lehet a különbség, bár utólag visszagondolva nem is értem meglepettségemet.

Míg Magyar László András másik könyve fordításokat közölt a történelem azon szegletéről, amikor a nők még csak legjobb esetben is démonok lehettek, addig a Repülőkenőcs orvosi feljegyzések alapján született, az egészségügy korabeli furcsaságaihoz repít bennünket vissza.

Ráadásul immár a szerző saját szavai köszönnek ránk, nem pusztán fordítások, és meg kell hagyni, igencsak jól ír a mi orvostörténészünk!

A szemelvények egyszerre rejtik a  különösebbnél különösebb tényeket, és az író sommás, mégis soha nem tolakodó véleményét, ezzel is tovább színezve a képtelen történeteket.

Van itt verésterápia és paraszolvencia, bájitaltan és napterápia... gyakorlatilag a manapság divatos alternatív gyógyászat színe-java felsorakozik a könyvben, és arról mesél, hogy semmi új nincs a nap alatt, hacsak az nem... de nem, semmi olyan képtelenség nincs a könyvben, amit a ma embere ne lenne képes kipróbálni.

És épp ez benne a megdöbbentő, hogy a viccesnek található felszín alatt ez a könyv egy nagyszerű körkép arról, hogy az emberek mennyire találékonyak, vagy épp mennyire képesek téveszmékbe ringatni magukat, ha valamit nagyon akarnak.
Az óvszer, a cumi, a Viagra (illetve korabeli megfelelője), a szépségipar... mind-mind olyan múltra tekintenek vissza, mely a találékonyságban csöppet sem, pusztán csak a higiéniai elvárásokban különbözik a mai elképzelésektől.

Elképesztő, hogy egyetlen ilyen könyvből mennyit lehet tanulni az emberiségről, a különböző korok mentalitásáról, az alapvető emberi igényekről.
Megdöbbentő, hogy a génterápia egy igencsak beteges (legalábbis szerintem) formája már milyen régóta létezik, hogy Medici Katalin direkt akart törpéket "tenyészteni", míg I. Frigyes Vilmos inkább az óriásokkal próbálkozott.
A könyvből az is kiderül, hogy mire nem jó egy sün.
A távgyógyászat már több, mint ezer éves múlttal rendelkezik. (Nem csak az, amikor este 11 után a tévéjósnő kezéhez kell tenni a kezünket.) Az Egyesült Államokban és a skandináv országokban manapság éppolyan valóság a levélben, kérdőíven keresztül gyógyítás, mint a középkorban volt, bár akkor jobbára az általános orvoshiány tette mindezt szükségessé.

De rengeteg példát tudnék még felhozni, ugyanis legkedvesebb orvostörténészem igen jó érzékkel válogatta össze témáit, és bizony komoly kihívás a tartalomjegyzéket végigfutva eldönteni, hogy mely történetbe kapjon bele az ember elsőre.
Minden szemelvény roppant figyelemfelkeltő, s legtöbbször elgondolkodtató is, és mindnek közös tulajdonsága, hogy végtelenül szórakoztató!

Ha a másik könyvére azt mondtam, hogy kötelezővé kellene tenni, akkor ezt a kötetet meg pláne, mert ennél érdekesebben tanulni a történelem és az orvoslástan egy-egy fejezetéről nem lehet.

A könyvet köszönöm a Gondolat Kiadónak!

Értékelés: 

Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

0 megjegyzés:

Ne tartsd magadban...

Mondd el bátran a véleményed!

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved