Az angol köznemesség diszkrét bája - Egy regénylakás könyvei Az angol köznemesség diszkrét bája - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , , , , » Az angol köznemesség diszkrét bája

Az angol köznemesség diszkrét bája

Írta: Gretty | 2013. január 21., hétfő | 13:15

Arról már volt szó, hogy a főnemesség milyen előszeretettel jelenik meg a regényekben, ám nem csak hercegekbe és vikomtokba lehet beleszeretni.
A baronet nevében emlékeztet a báróra (Baron), és nem is áll olyan messze tőle, főleg, ha elkezdünk ezen urak zsebében turkálni.

Helló szépfiú! :)
A képen: Sir Humphry Davy
Forrás
A címet I. Jakab király vezette be 1611-ben, és célja az államkincstár feltöltése volt, hogy a földbirtokos elit, azaz a pénzzel jócskán bíró, ám nemesi vér nélküli alattvalók kedvére tegyen. Mert bár a cím nem minden, de igen jól tud esni az embernek, főleg, ha nagy adag önérzettel is meg van áldva a bukszája, nem csak arannyal.
Kezdetben a cím adományozását és birtoklóinak számát maximalizálták 200-ra, ám ezt nem igazán tartották be, főleg azok után, hogy élelmes ügynökök még házaltak is bianco oklevelekkel. Fantasztikus, hogy már akkor is mennyire találékonyak voltak egyesek!
Szóval a pénz beszélt, így a vagyonos ember... köznemesi címhez jutott, melynek öröklési szabályai megegyeztek a már ismert móddal, bár szigorúbban mérték, így például a főnemesi rang alkudozásaival szemben szinte egyáltalán nem volt esély kiharcolni a női ágon való öröklést.

Persze azért akadtak nőként is olyanok, akik kiérdemelték e címet, s őket a baronetess cím illette meg.

Forrás
A jobbára vagyonos vállalkozókból vagy politikai szimpatizánsokból álló köznemesi réteg megszólítása a Sir, illetve Dame volt (a baronetek feleségei természetesen azonnal kapták a címet nászajándékba), és az anyagi ellenszolgáltatáson kívül még némi katonai ellenszolgáltatással is tartoztak királyuknak.

Híres könyves baroneteink a komor hallgatásba burkolózó Sir Thomas Bertram, az alázat terén fejlődésre szoruló Sir Walter Elliot, és a kissé harsány, ám jószívű Sir John Middleton.

Azon kevésbé szerencsések, akik pénzes zacskójuk könnyed súlya miatt nem tudtak nemesi rangot vásárolni maguknak, még mindig próbálkozhattak valamely nemes tettel, hogy kiérdemeljék a lovagi címet (Knight), s ezáltal felpasszírozzák magukat a nemesi kompánia legalsó fokára.

Természetesen a lovagság története terjedelmes és fennkölt múltra tekint vissza, melyet nem kívánok különösebben most részletezni, lovagi irodalom ide vagy oda. A köznemesi helyzet szempontjából ékes példa Sir Simon Montague Raines lovaggá ütése, aki kémmesteri érdemei, no meg a régensherceggel kötött szoros barátsága miatt, illetve valójában asszonykája hírnevének helyreállítása végett kapta meg a kitüntető címet.
Igaz, ezen okból épp lovaggá üthette volna Agathát is, aki így a Dame címet viselhette volna élete végéig, szóval mégis csak számított valamit a hivatalos kémmesteri tevékenység.

Ezzel ki is merült az angol arisztokrácia, de szerencsére a kalózok, rendőrbírók és ugyebár kémek éppoly népszerűek a női nem körében, mint a kékvérűek, szóval hamarosan ők is beszivárognak részletesebben is a blogra. És persze más népeknek is vannak nemesei... ;)

Példák innen: 
Jane Austen: A mansfield-i kastély
Jane Austen: Meggyőző érvek a. k. a Tartózkodó érzelem (kinek mi)
Jane Austen: Értelem és érzelem
Celeste Bradley: Az álruhás


Korábban: Lordok háza
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

5 megjegyzés:

  1. nagyon jók ezek az ismertetők. remélem, sose fogynak el.:)

    VálaszTörlés
  2. @Tara Nima
    Köszi! Örülök, hogy van, akinek tetszik. Azt hittem, senkit nem fog érdekelni. :)
    Egy csomó ötletem van még, és mindig fel-fel bukkan valami a könyvekben is, úgyhogy egy ideig még bizton számíthatsz az ilyesmi posztokra. ;)

    VálaszTörlés
  3. Csak így tovább, tényleg érdekesek - szívesen olvasnék még hasonlókról könyves példákkal megtűzdelve! :)

    VálaszTörlés
  4. @Dóra W
    Hú, pedig a könyves példákat utólag ám olyan nehéz összevadászni. Sok minden kiszáll í fejemből olvasás után, úgyhogy egy-egy ilyen poszt úgy néz ki helyileg, hogy feltúrom a teljes polcrendszert, és órákig kupi van. :D

    VálaszTörlés
  5. Na majd ezentúl és is figyelek ezekre és írok hozzászólást, ha találok példákat :))

    VálaszTörlés

Ez a blog az ÖnTörvényű Bloggerek Klubjának tagja! Bárminemű plagizálás az Éhezők viadalán való azonnali részvételt vonja maga után!

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Bemutatópéldány
Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved